Welkom op de website van IJsselmuiden helpt Oekraïne

 Wij zijn een stichting die hulp verleent aan de armste inwoners van Dercen en omgeving. Dercen ligt in west Oekraïne net over de grens met Hongarije.

Op deze site kunt u zien wie wij zijn en wat wij doen.

U kunt ons helpen door:

- donateur van onze stichting te worden, klik hier;

- een gift over te maken, klik hier

 

Het laatste nieuws

Najaarsreis 26 tot en met 31 oktober 2017

Het is rustig buiten als we uit IJsselmuiden vertrekken. Dat is niet vreemd. Het is nog vroeg donderdagmorgen 04:00 uur. Voor William, Wout en Alwin is het de 1 e reis met de werkgroep. Voor Gerrit zal het de laatste reis als lid van de IJHOE zijn. Met een bus, een auto en 8 IJHOE-leden vertrekken we richting de Oekraïne. De heenreis wordt onderbroken met een overnachting in Budapest, om vrijdagochtend bij de grens met de Oekraïne aan te komen. Dit verloopt soepel en we worden door Ferenc Radvanszky en gezin van harte welkom geheten. Hier zullen we ook overnachten, maar de dag is nog niet voorbij. Er staat een gesprek met de directrice van de school op het programma. Afgelopen voorjaar zijn er al een aantal klaslokalen opgeknapt en we kunnen meer in deze school aanpakken. Het idee is om volgend jaar 3 lokalen en de bibliotheek te voorzien van nieuwe vloeren en verlichting. Ook is er een transport gepland met een grote RVS keuken en verschillende kasten en tafels. Tijd dus om alles in te meten en voorbereidingen voor volgend jaar te treffen. De vierkante meters worden bepaald en aan elke ruimte wordt een prioriteit gegeven.

De zaterdag breekt aan met veel zon, al laat de temperatuur zien dat het langzamerhand kouder aan het worden is. Vandaag staan er 3 bezoeken op het programma en dus is het weer vroeg opstaan. Eerst is er het bezoek aan Mezogecse. Een opvangtehuis voor gehandicapte kinderen, waarbij de IJHOE bij de opbouw betrokken is geweest. Stefan en Margereta Bakker zijn hier actief en ze hebben zelfs 8 Oekraïners in dienst. Het project is verder ontwikkeld waardoor er steeds meer zorg kan worden verleend. Dit is een goede ontwikkeling en het ziet er prachtig uit!

In de middag verplaatsen we ons naar Dercen waar we de gaarkeuken ondersteunen. Bij Ds. Zsukovsky is het gezellig en nuttigen we de maaltijd. We hebben het daarna over de financiële ondersteuning van de gaarkeuken. Elke dag worden hier ca. 80 maaltijden a €1,- klaar gemaakt. Dit zijn ruim 20.000 maaltijden per jaar (dus ook €20.000 per jaar). Waarvan de 70% door de IJHOE betaald wordt. In overleg met Zsukovsky hebben we een meerjaren plan opgesteld om dit langzaam af te bouwen. Enkele leden zijn vervolgens bij 2 adressen die voedselhulp krijgen langs gegaan. Éen is een man die een gasexplosie heeft gehad. Zijn huis is gedeeltelijk ingestort en is niet te repareren. Hij heeft geen water en geen eten en dit biedt weinig perspectief. Het is de vraag of hij de komende winter overleeft. Op het andere adres woont een gezin met 8 kinderen. De ouders werken om iets te verdienen. Overdag moeten de kinderen zich zelf zien te redden, waarbij alleen de woonkamer (ca. 4x4 meter) verwarmd is. Een troosteloze situatie die je confronteert met onze rijkdommen en dat maakt je stil.

 • Grensovergang Oekraïne bij Kaszony
  Grensovergang Oekraïne bij Kaszony
 • Klaslokaal
  Klaslokaal
 • Bibliotheek
  Bibliotheek
 • Inmeten schoolgebouw
  Inmeten schoolgebouw
 • Opvangtehuis gehandicapte kinderen Mezovari
  Opvangtehuis gehandicapte kinderen Mezovari
 • Ds. Radvanszky tijdens de doopdienst
  Ds. Radvanszky tijdens de doopdienst
 • Ontmoeting in Gecse
  Ontmoeting in Gecse
 • Onderweg naar één van de projecten
  Onderweg naar één van de projecten

Het derde bezoek is aan David Arpad en Zoltan en Edith. Hier wordt geld gegeven voor voedselpakketten en wordt er gezamenlijk een maaltijd genuttigd. Het is gezellig en de tijd vliegt aan ons voorbij. Ondanks dat de klok vannacht pas wordt verzet is het allang donker. Voorzichtig terug rijden en de gaten in het wegdek ontwijken. Het lukt en we komen weer veilig ‘thuis’. 

Op zondag wonen we de dienst van Ferenc bij. Het is een doopdienst waarbij er één baby gedoopt wordt. De preek die gaat over Daniël 3, waarbij de 3 vrienden van Daniël niet knielen. Over Daniël zelf wordt niks gezegd. Knielt hij wel of was hij er niet bij? Na afloop drinken we koffie en hebben we de middag vrij te besteden. Er wordt een wandeling gemaakt naar de top van een heuvel. Tijdens deze wandeling komen we één iemand tegen. Een vrouw (Anja Graveland) en we begroeten haar: Hallo. Waarop ze zegt: “zijn jullie Nederlanders?” Ja dat zijn we en ze vertelt ons dat ze in het ziekenhuis op de kinderafdeling werkt.

Eenmaal terug blijkt de stroom uitgevallen te zijn. Dit gebeurt hier meerdere keren per jaar en met kaarsen worden de ruimtes verlicht. Het is apart om te zien dat de Oekraïners hier niet warm of koud van worden, terwijl wij meteen allerlei problemen signaleren. Die avond komt Peter Szeghljanik langs. Hij is dominee, maar ook een zakenman. Een gave die hij gebruikt om zijn medemens zoveel mogelijk te helpen. Voor ons is hij belangrijk om dit voorjaar de keuken, kasten en tafels de grens over te krijgen. We hebben een goed en vertrouwelijk gesprek en we spreken af om onze spullen in Hongarije, net voor de grens, bij Peter neer te zetten. Hij zorgt dat alles op de juiste plaats terecht komt. ’s Avonds komt Ferenc langs en hij laat zijn dankbaarheid voor de hulp van de IJHOE merken. Ferenc geeft de noodzaak van voldoende eten voor de winter aan. We willen hier graag in voorzien en de voedselpakketten bij u onder de aandacht brengen (zie kerkblad).

Maandag. Het bezoek aan onze vrienden zit er op. We moeten vertrekken naar IJsselmuiden waar onze familie wacht. Het waren bijzondere dagen met veel (nieuwe) indrukken. Op de terugreis worden de ervaringen nogmaals doorgenomen. In Duitsland wordt die nacht geslapen om zo dinsdag weer thuis te komen.

Namens alle mensen die we gesproken hebben zijn ze u en jou dankbaar voor alle ondersteuning. We willen de hartelijke groet overbrengen aan de gemeente van IJsselmuiden/Grafhorst. We vragen u voor onze broeders en zusters te bidden. 


Juni 2017April 2017 Fietssponsortocht

Voor de vijfde keer organiseert IJHOE een grote fietssponsortocht. Dit zal in het Hemelvaartsweekend (25 t/m 27 mei) gereden worden. De start zal zijn in Winterberg. Vanuit deze locatie zijn er 2 routes uitgezet, een 180km en 120km variant.

Winterberg, bekend als wintersportgebied, kent vele heuvels en die zullen de eerste dag worden aangedaan. Via Willingen zal in de richting van Bielefeld gereden worden. Op de volgende dag  zullen we veel in het Teutenburgerwald fietsen. Een prachtig bosrijk gebied met vele mooie wegen. Na een gezamenlijke start takt de 120km route na 80km af en zal de 180km route een deel van de Tecklenburger Rundfahrt fietsen. De 3 de dag fietsen we Nederland weer binnen en via de Sallandse heuvelrug wordt verder koers gezet naar IJsselmuiden. De verwachte afstanden zullen een respectievelijke 540km en 380km zijn.

Er hebben maar liefst 27 wielrenners(sters) zich aangemeld en 6 mensen zullen de tocht voorzien van begeleiding. Zo zal er voor beide routes een bus voorrijden en is er een mecanicien aan boord om ongemakken te verhelpen. Er zijn reservefietsen mee en ook allelei repen, bananen en sportdranken zijn gesponsord. Voor de renners wordt goed gezorgd, zodat ze gedurende 3 dagen veel kilometers kunnen afleggen.

Vanaf begin maart wordt er elke zaterdag gezamenlijk gefietst om voldoende training in de benen te hebben. Met afstanden van 60km is er begonnen en dit wordt langzaam uitgebouwd naar afstanden boven de 100km. Afgelopen zaterdag werd er door velen deelgenomen aan de tourtocht Veenendaal - Veenendaal. Een tocht van 135km over o.a. de Grebbenberg en de Posbank.

De deelnemers zijn verder druk met sponsorwerving om zoveel mogelijk geld bij elkaar te halen voor de mensen in West-Oekraïne. Hier kunnen ze niet genieten van een rondje op de wielrenfiets en is ondersteuning in voeding en zorg nodig. Daar willen we voor fietsen!

Mocht u de wielrenners willen steunen? Dan kunt u een gift overmaken naar:

NL05 RABO 0141 3813 45 o.v.v. ‘fietssponsortocht’


Januari 2017

Uit Oekraïne hebben we bericht ontvangen dat de voedselpakketten in een enorme behoefte voorzien. Er zijn foto’s gestuurd van het uitdelen van de pakketten aan veelal arme gezinnen en alleenstaande ouderen. Het is helaas meer dan nodig, omdat de situatie in Oekraïne heel slecht is en  velen op de vlucht zijn. Meer dan 1 ½ miljoen mensen is inmiddels gevlucht… We willen iedereen die voor de Kerst een bijdrage heeft geleverd voor de voedselpakketten heel hartelijk bedanken, ook namens de predikanten en de gemeenteleden daar.

We willen ook de komende tijd proberen te helpen en daarbij zijn de laatste jaren juist deze basisbehoeften steeds belangrijker geworden, net als de gaarkeuken, waar velen afhankelijk van zijn. We willen de komende fietstocht dan ook in het teken zetten van voedselhulp en directe zorg aan mensen.

Zoals u weet zal de 5e IJHOE fietstocht van D.V. donderdag 25 tot en met zaterdag 27 mei gehouden worden. De start zal zijn in het bekende Duitse plaatsje Winterberg. We hebben 2 routes uitgezet: een kortere van ongeveer 120 kilometer per dag, met minder klimwerk en een langere van ongeveer 180 kilometer per dag, met de eerste dagen meer klimwerk. Er hebben zich al heel wat rijders opgegeven, maar er is nog ruimte! Het zou mooi zijn als er de komende weken zich nog meer rijders opgeven, voor beide afstanden is er nog plek! Vanaf begin maart zal er met de groep wekelijks getraind worden, met name op zaterdag.  Meld je aan, alleen of met een groepje, om mee te doen. Het is een unieke ervaring, waar velen jaren later nog over spreken! Je kunt je nog opgeven tot eind februari, maar voor de organisatie is het makkelijk, om zo snel mogelijk te weten hoeveel personen er precies meegaan. Opgeven is mogelijk bij Alwin Penninkhof (alwin_penninkhof@hotmail.com ).

We zijn druk bezig met de voorbereidingen en we zien er al naar uit om met elkaar een paar prachtige dagen mee te maken!  En voor degenen die niet meegaan geldt natuurlijk dat u de rijders kunt sponsoren, want de hulp is echt broodnodig, letterlijk en figuurlijk.

In het voorjaar hoopt een delegatie van IJHOE weer naar Oekraïne af te reizen, om de projecten te bezoeken en om te kijken of we op het gebied van die basisbehoeften nog meer dingen kunnen ontwikkelenDecember 2016

Het eind van het jaar nadert weer met rasse schreden. Er is veel gebeurd en dat geldt ook voor de activiteiten van IJHOE in het westen van Oekraïne. De onvergetelijke jongerenreis, waar nog steeds over gesproken wordt, maar ook de ontwikkelingen die er in dit land plaatsvinden springen er dit jaar wel uit.

We willen u bedanken voor de mooie opbrengst van de collecte die onlangs in de kerkgelegenheden werd gehouden voor de diaconale werkers in Kaszony. We kunnen ze door deze collecte een jaar lang betalen en u kunt erop rekenen dat deze dames uitermate goed sociaal werk verrichten.

Ook danken we u voor de mooie giften die binnenkomen, kleine en grote. We zijn dankbaar dat we al meer dan 20 jaar een aantal gemeenten in Oekraïne kunnen helpen met een aantal basisbehoeften. Zoals u weet willen we een paar gemeenten weer ondersteunen met een voedselpakket, dat daar wordt ingekocht en samengesteld. Het afgelopen jaar zijn enkele duizenden gezinnen geholpen en het zou geweldig zijn als we deze mensen ook dit jaar kunnen helpen. Voor ongeveer 10 euro kunt u een pakket bekostigen en misschien bent u in staat om meerdere pakketten voor uw rekening te nemen. Wij kunnen ons niet voorstellen dat basisbehoeften zoals meel en olie niet gekocht kunnen worden, maar we hebben met eigen ogen kunnen zien dat een simpel pakket voor velen een echte uitkomst is. Het rekeningnummer van IJHOE is NL05 RABO 0141 3813 45 o.v.v. ‘voedselpakketten’. Namens de bewoners van de dorpen daar alvast hartelijk dank voor uw hulp.

U hebt kunnen lezen dat D.V. in het weekeinde van Hemelvaart 2017 de 5 e IJHOE fietssponsortocht zal worden gehouden. Er is geopperd dat er behalve de tocht die dagelijks een afstand van ongeveer 175 – 190 kilometer zal omvatten ook een kortere afstand zal worden uitgezet: er zal dan dagelijks ongeveer 120 kilometer gereden moeten worden. Als er meer dan 10 deelnemers voor deze kortere versie zijn, zullen we twee verschillende routes uit gaan zetten. Dat vraagt meer organisatie, maar als er hogere opbrengsten tegenover staan, zullen we die uitdaging aangaan. U kunt zich voor beide tochten opgeven bij Alwin Penninkhof: alwin_penninkhof@hotmail.com  ( een laag streepje tussen alwin en penninkhof ) We hopen op een mooi aantal deelnemers en het zou mooi zijn als daar ook een aantal dames bij is! Geef wel aan aan welke versie u wilt deelnemen.

Graag bedanken we u aan het eind van het jaar voor de betrokkenheid en voor alle donaties in welke vorm dan ook. We zijn elke keer weer dankbaar voor de mogelijkheden die we krijgen om een klein stukje bij te dragen aan de uitbreiding van Gods koninkrijk. Alvast goede Kerstdagen en een gezegend 2017